HTML

Ajánljuk...

...minden kedves szurkolónak, aki szerint a lőtt passzok, ütközések és beadások fontosabb összetevői a játéknak a színészkedésnél, a hisztinél, az alattomosságnál és a hajzselénél.

Akiknek szurkolunk az EB-n

SVÉDORSZÁG
SVÁJC
AUSZTRIA
NÉMETORSZÁG
HOLLANDIA

Ha a fenti csapatok nem állnak rendelkezésre:

FRANCIAORSZÁG
SPANYOLORSZÁG
OROSZORSZÁG

(Részletes magyarázat a legelső posztban)

Historie

Az atjeffs.hu kínálatából:

2008.06.06. 21:14 :: poisson rogue (törölt)

MI A KÜLÖNBSÉG A GÖRÖGÖK ÉS AZ OLASZOK KÖZÖTT?

NÉGY ÉVVEL EZELŐTT az európai futballéletben (hazánkban is) felháborodást váltott ki, hogy a görögök antifocival
(manapság divatos a célfutball kifejezés, de az igazából egészen mást jelent: brazil kifejezés egy egyéni játékfelfogásra, amennyiben a labdát átvevő játékos rögtön a kapu felé indul meg, nem pedig a széleket igekszik megjátszani) megnyerték a labdarúgó Európa-bajnokságot. Két évvel ezelőtt közel sem okozott ekkora felháborodást a hazánkban tömegek által körbeugrált olasz válogatott szintén antifutballista győzelme a németországi világbajnokságon.

A görögök kétszer legyőzték a házigazda (szintén körbenyalt) portugál válogatottat, a címvédő franciákat, és az esélyes cseheket is, mindezt a rendes játékidőben (a csehek elleni győzelmet leszámítva).
Az olaszok (azután, hogy túlléptek a Ghánát, Csehországot és az Egyesült Államokat tartalmazó csoporton) a második félidő 50. percében megítélt bűntetőből szerzett góllal 1-0-ra lealázták Ausztráliát, ezt követően átgázoltak Ukrajnán (egyik nagyobb fegyvertény a másiknál!), majd az elődöntőben a két hagyományosan mázlis csapat közül a németek húzták a rövidebbet: a hosszabítás utolsó perceiben bekaptak kettőt (igaz egy alakuló, fiatal német válogatott szerepelt 2006-os hazai rendezésű VB-n, és így is erőn felül teljesítettek). A döntőre aztán mindenki emlékszik, Franciaország valószínűleg nem veszít, ha nem veszti el Zidane a saját és ezzel a csapata fejét is (a franciák hagyományosan jobbak büntetőpárbajokban, de van egy olyan érzésünk, hogy Zizou még a hosszabításban lerendezte volna őket).
Számomra érthetetlen az olasz futball ilyen szintű istenítése hazánkban: jó néhány embernek nem nevezhető, de kékben feszítő magyar egyén bömbölt a Népst Puskás Ferenc Stadionban, amikor Geráék futballra oktatták Cannavarót és Oddót. Illetve van egy tippem, de az elég szomorú. A védekezésre építő olasz válogatott fő fegyvere az előrevágott labda, amivel az egy, vagy két erőszakos csatár vagy tud kezdeni valamit a védőket lebirkózva, vagy nem. Látványos, szellemes támadójátékot még véletlenül sem várhatunk azoktól, akik vállalják, hogy "Mi védekezünk, mert ehhez értünk." Viszont szépen zselézik a hajukat, epilálják a lábukat és többé-kevésbé macsók. A görögök ezzel szemben szőrösek, és rondák, ahogy a balkániak általában. A magyar szurkoló (az egyre több női szurkolót beleértve) pedig azt szereti, ha epilált lábak rúgják vesén az ellenfél csatárát, nem azt, ha szőrösek talpalják le...

12 komment

Címkék: görögország olaszország euro 2008

A bejegyzés trackback címe:

https://arjafoci.blog.hu/api/trackback/id/tr99507435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.06.06. 23:59:27

Király dolog gyerekkori prekoncepciók fogságában élni ;) és szajkózni azokat (egyébként normális dolog egy szurkolótól). Ha már szerencsétlen angolok egyetlen jó meccs nélkül elvergődtek nyolcig 2006 nyarán. Szerencsére sorsuk ott, a vébé ukrán-svájci után második legszarabb mecssén 0-0 után tizenegyesekkel bevégeztetett.

Elmondom hát mit láttál volna a 2006-os vébén, ha lekaptad volna a szemellenzőt. Azt például, hogy az olaszok egy jogtalan kiállítás után vagy 70 percig 10 emberrel játszottak az ausztrálok és így is ők álltak közelebb a győzelemhez, a nyolc között meg az egyenes kieséses szakasz legkönnyebb meccsén fújták el az ukránokat.

Szerintem a hőskorban is ritkán fordult elő, hogy egy vébé elődöntő hosszabbítására négy támadóval áll ki egy csapat. Nos, Lippi ezt is meghúzta és Totti, Del Piero, Gilardino és Toni is pályán volt a németek elleni ráadásban. Ennek eredménye pedig két zúgó kapufa és két csodálatos gól harminc perc alatt.

Egyébként a németek után az olaszok lőtték a legtöbb gólt (ugye a németek pont az olaszok ellen nem találtak be) azon vébén úgy, hogy nem kevesebb mint tíz játékos talált be a csapatból: Toni (2), Materazzi (2), Pirlo, Iaquinta, Gilardino, Inzaghi, Totti, Zambrotta, Grosso, Del Piero! A találatok között volt távoli bomba, trükkös és tradicionális szögelt variáció, fejes, jobb- és ballábas lövés és tizenegyes is. Azért meg nem szokás bocsánatot kérni, hogy összesen csak két gólt kaptak.

Ami meg döntőt illeti az első félidőt egy jogtalan tizenegyesből született francia gól után szinte végig támadták az olaszok. Az viszont igaz, hogy a második félidőben és a hosszabbításban franciák támadtak többet, de mire való egy jó védelem és a végy egy jó kapust szabálya. Buffonnak egyébként csak saját játékosa tudott akcióból gólt lőni.

Ha ezt a sorozatot a görögök EB meneteléséhez hasonlítod, akkor vagy nem látsz, vagy az olvasóid amnéziára építesz, miközben egyébként szurkolónál természetes antipátiádat táplálod. Hiszen a görögöknek nem volt más elképzelésük, mint tönkretenni az ellenfél játékát, gondolván, hogy Dellasz vagy Hariszteasz úgyis fejel egy gólt szögletből.

Végül egy kis oktatóműsor Cannavaro tanár úrtól, amint megmutatja, hogy kell teljesen tiszta eszközökkel elvenni a labdát a csatároktól alegkülönfélébb szebbnél-szebb megoldásokkal.

www.youtube.com/watch?v=AiQonoxlFDQ

Jó szórakozást!

ps.: Egyébként az általad antifocinak nevezett kockázatvállalással fukarkodó látványtalan játékot épp a skót válogatott, a Rangers és a Bl-ben vitézkedő angolcspatok fejlesztették tökélyre és vitték részben diadalra! Hála a mindenhatónak, hogy az újmódi brit futballhoz nem lesz szerencsénk ezen az EB-n!

popp · http://koncertblog.com/ 2008.06.07. 00:01:25

Második bekezdés másodi mondata helyesen: Azt például, hogy az olaszok egy jogtalan kiállítás után vagy 70 percig 10 emberrel játszottak az ausztrálok ellen és így is ők álltak közelebb a győzelemhez,

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2008.06.07. 09:55:30

popp, te télleg az olasz foci doktora vagy, nem vitás! a vb döntőről annyit, hogy 10ből 10 spori befújja azt a tizit, és hát a bírónak nincsen videója! a németek ellen az elődöntőben del piero zseniális volt, pedig azt hittem a németek onnan nem veszíthetik el, innen is üdvözlöm alexet!

sasszem 2008.06.07. 10:57:41

helló!
Te popp te is aztán levehetnéd a szemellenződet, már ne is haragudj...
Kezdjük ott hogy az ausztrálok ellen az olaszok egy teljesen jogtalan tizenegyest kaptak.
A görögök meg hatalmas taktikával nyertek, ami lehet hogy csak "egy kupás taktika" de megérte, lehet hogy soha többé közelébe nem kerülnek a kupának de megérte...
A brit foci meg védekezés? Rangers? Láttad hogy kikaptak? A chelsea is csak azért volt toppon mert egy köcsög, akarom mondani zseniális portugál szakemberrel dolgoztak (és nem a látványra építettek)..viszont kedves skót alexünk már vagy 20 éve igen látványos focival lepi meg a közönséget... Akkor kinek van itt szemellenzője?

Cannavaro és tiszta eszközök, hát igen nem véletlenül a leggyengébb olasz védő napjainkban. Kár hogy nincs egy linkem materazziról akit szerintem az összes foci stadionból ki kellene tiltani...

Na mindegy amúgy se értem a felháborodást szerény véleményem szerint a többség igenis unalmasnak (bár eredményesnek) tartja az olasz futballt. Ezért is szurkolnak nekik sokan, úgyis nyernek akár milyen látványtalan focival de nyernek.. Ha jól informálódtam hosszú évek óta most lesz a leggyengébb a védelmük, kiváncsi vagyok hogyan szerepelnek majd ezen az eb-n, mennyire lesz látványos, parádés az olasz válogatott (véleményem szerint semmennyire) de majd az idő igazol.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.06.07. 13:16:16

Bastille, köszi :D

sasszem, nem állítottam, hogy az ausztrálok elleni tizenegyes jogos volt, sőt még én se fújtam volna be, de fölvillantottam egy másik momentumot, amit mindenki elfeljt Materazzi jogtalan kiállítását (elismerem, hogy furcsán hagzik ez a szóösszetétel Mátrix kapcsán, de ebben az esetben tényszerű).

Hogy szimpátia alapján véded a Rangerst, ezért nem vetek rád követ. Kérdezed hány gólt kaptak, hát nem sokat. De visszakérdeznék, hányszor lépték át a felezővonalat? Na ugye!

Egyébként Sir Alex-szel kapcsolatban igazad van (mondjuk 22 éve tolja a United szekerét és maxi respect neki), de az idei győzelem kulcsa, hogy bővítették a taktikai repertoárt és az idegenbeli Bl meccseken a védekezésre fektetik a hangsúlyt. Láttad például a Barca elleni párharcot?

Azt sem vitatom, hogy a görög válogatott a saját szempontjából teljesen racionális taktikát választott, azzal főztek amijük volt. Az viszont, hogy ez zseniális lett volna talán túlzás, mondjuk azt, hogy az egyszerűségében rejlett a nagyszerűsége, de látványos megoldásokban nem bővelkedett. És ugye bloggerünk felszínes adatok alapján párhuzamot vont a görög és az olasz győzelem között, én viszont megpróbáltam bizonyítani, hogy számok mögött teljesen másféle taktika és játék állt.

Ha eldöntötted gyerekkorodban, hogy az olaszok játéka látványtalan, de eredményes, akkor nehéz lesz meggyőznelek, maximum jót röhögök rajtad, hogy ilyet mondasz egyolyan csapatra, ahol Totti, Del Piero, Toni, Pirlo, Di Natale, Cassano, Aquilani szaladgál. Mátrix-szal kapcsolatos előítéletedet viszont én is osztom, de az ő játéka inkább hasonlít a brit iskola védőjeiéhez, mint a Scirea, Baresi, Costacurta, Bergomi, Maldini, Nesta, Cannavaro-féle vonalhoz.

Abban is igazad van hogy ez az olasz védelem jóval gyengébb a megszokottnál, de ne feledd, hogy kapuban még mindig ott áll Buffon, a világ legjobb kapusa. És ráadásul hat nem akármilyen csatárral utazunk. A Del Piero, Toni, Cassano, Boriello, Quagliarella, Di Natale hatoshoz hasonlót bizony kevés csapat tudna kiállítani mostanában, Anglia például egészen biztos, hogy nem.


Nekem is meg van a véleményem a brit és az olasz foci közti különbségről, amely attól tartok nem egyezik a tiéddel és az általad vélt többségével sem. Szóval lehet, hogy a briteknél nagyobb a hajtás, de az olaszok játékában meg sokkal több került valamiből, ami még a védekezőjátékukban is felszínre kerül (ide is jó példa a Cannavaros video), a támadásaiban pedig pláne. A fantáziáról van itt nagyba' szó.

A szemellenzővel kapcsolatban meg csak annyit, hogy olvasd vissza a Cannavaroval kapcsolatos véleményed és vesd össze az utolsó két évben szerzett két spanyol bajnoki címével. Kicsit talán túlzol, nem?

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2008.06.07. 13:22:31

Nem azért mondom, de egy tornagyőztes sikerének jogosságát nem illik megkérdőjelezni, mégha volt is szerencse esetleg a menetelésben. Bár, az összehasonlításnak se sok értelmét látom, a görögök produkcióját maximum idei teljesítményükkel lehetne összevetni (meg se fogja közelíti azt, ami sikerre vitte őket anno). És mi van, ha mondjuk az oroszok futnak be..? Őket milyen metódussal, milyen szempontok alapján hasonlíthatnánk össze görögökkel, olaszokkal, bárkivel?

poisson rogue (törölt) · http://atjeffs.blog.hu 2008.06.07. 13:31:35

Talán nem nézném manapság szemellenzővel a meccseket, - megjegyzem, tizenévesen imádtam a Juvét és Roby Baggiót - ha nem fordulna fel a gyomrom attól, amit itthon látok. Amikor magyarok az olasz válogatottnak szurkolnak a sajátjuk ellenében, mert valamiféle agyi torzulás nyomán ők azt hiszik, hogy olaszok, na ez borít ki.

poisson rogue (törölt) · http://atjeffs.blog.hu 2008.06.07. 13:57:05

Egyébként ez inkább szórakoztató jellegű poszt, nem szakmai elemzés. Nem vagyok teljesen hülye ehhez a játékhoz, én is látom, hogy az olaszok tudnak focizni, csak vannak itt egyéb problémák...:)

popp · http://koncertblog.com/ 2008.06.07. 14:34:38

agressiv, én kint voltam az olasz meccsen és természetesen a magyaroknak drukkoltam, felejthetetlen élmény volt. Egyébként a nemzeti csapatunktól eltekintve olasz drukkerként engem is felháborított, hogy magyar apukák és gyerekek ültek olasz mezben a stadionban. Szóval teljesen igazad van, hogy emiatt háborogsz, bár erről tán nem az olaszok tehetnek. És abban is egyezünk, hogy mindketten érzelmi alapon nézzük a focit, ez így is van rendjén. Remélem, hogy azzal meg neked nincs problémád, hogy felvillantottam az érem másik oldalát is ;)!

popp · http://koncertblog.com/ 2008.06.07. 14:49:24

OJ, igazad lehet, de azt talán te is tudod, hogy a szurkolásban nem játszik az illem.

poisson rogue (törölt) · http://atjeffs.blog.hu 2008.06.07. 16:44:53

popp:
Persze, hogy nem bánom, látom, hogy te a taktikus foci miatt kedveled az olaszokat, nem pedig a csillogó vádlik miatt...:)
süti beállítások módosítása